2020-12-23 12:32 Maciej Henszel , PC Przemysław Szyszka

Święta z Lechem: przepisy naszego szefa kuchni cz. 3

Świąteczny okres przed nami. Z czym się kojarzy Boże Narodzenie? Z choinką, Gwiazdorem, prezentami, kolędami, opłatkiem, ale i… świątecznym obżarstwem. W tym ostatnim temacie mamy propozycję - przepisy kulinarne przygotowane przez kucharza Kolejorza, Artura Dzierzbickiego.

Przy pałaszowaniu kolejnych dań nie zapomnijmy jednak o sporcie i wybierzmy się choćby na spacer, żeby spalić zbędne kalorie! - Dziś danie dodające siły, wigoru, w skrócie - energetyczne. I zdrowe, bo mamy kwasy omega-3, omega-6, minerały, pomidor gwarantuje nam potas. Idealna sprawa dla osób uprawiających sport. A będzie to potrawa, którą nazwałem trio z ryb morsko-oceanicznych - mówi Artur Dzierzbicki.

Przygotowanie ryby

Chodzi nam o ryby z dużą zawartością kwasów omega-3 i omega-6, czyli wybrałem dorsza, łososia oraz halibuta. Stąd nazwa. Wystarczy po 50 gram tych ryb, które następnie obsmażamy na patelni na rozpuszczonym i rozgrzanym maśle klarowanym. Właściwie tutaj nic nie dodajemy, tylko odrobinkę soli i pieprzu. Nie skrapiamy cytryną. Choć gwoli ścisłości, jeśli ktoś lubi to proszę bardzo, ale ja piłkarzom Lecha, kiedy przygotowuję ryby, nie dodaję cytryny. Pedro Tiba oraz Dani Ramirez są z krajów, gdzie połowy ryb są ważnym elementem gospodarki i oni takie skrapianie uznają za profanację. Zwłaszcza że akurat delikatny kwaskowy smak w naszej potrawie nada nam pomidor, o którym za chwilę.

Warzywa

Chodzi nam o cztery warzywa korzenne: marchew, por, seler oraz pietruszkę korzeń. Kroimy w paseczki julienne i wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Wyciągamy, rozgrzewamy na patelni olej z pestek winogron i wkładamy podpieczone warzywa - chcemy je doprowadzić do tego, żeby były chrupkie, ale nie totalnie miękkie. Na koniec dodajemy passatę pomidorową. Mieszamy wszystko, w zależności od upodobań smakowych możemy jeszcze dodać oliwę smakową. Nie brakuje takich na rynku, np. paprykowa czy porowa. Danie podajemy oczywiście na ciepło. Układamy najpierw warzywa, a potem na to rybę. I gotowe!

Jutro - mus chałwowy z białą czekoladą

Next matches

Friday

29.11 godz.20:30
Piast Gliwice
vs |
Lech Poznań

Friday

06.12 godz.20:30
Górnik Zabrze
vs |
Lech Poznań

Recommended

Newsletter

Subscribe

More

KKS LECH POZNAŃ S.A.
Enea Stadion
ul. Bułgarska 17
60-320 Poznań

Infolinia biletowa:
tel.  61 886 30 30   (10:00-17:00)

Infolinia klubowa: Tel: 61 886 30 00
mail: lech@lechpoznan.pl
Biuro Obsługi Kibica

We use cookie files

We use cookies that are necessary for visitors to our website to take advantage of the services and features available. We also use cookies from third parties, including analytics and advertising cookies. Detailed information is available in "Cookie Policy". In order to change your settings, please use the CHANGE SETTINGS option.

Accept optional cookies

Reject optional cookies

Privacy settings

Required

Necessary cookies enable the correct display of the site and the use of basic functions and services available on the site. Their use does not require the users' consent and they cannot be disabled within the privacy settings.

Advertising

Advertising cookies (including social media files) allow us to present information tailored to users' preferences (based on browsing history and actions taken,advertisements are displayed on the site and on third-party sites). They also allow us to measure the effectiveness of advertising campaigns of KKS Lech Poznań S.A. and our partners.

You can change or withdraw your consent at any time using the settings available in privacy settings.

Analitical

Advertising cookies (including social media files) allow us to present information tailored to users' preferences (based on browsing history and actions taken,advertisements are displayed on the site and on third-party sites). They also allow us to measure the effectiveness of advertising campaigns of KKS Lech Poznań S.A. and our partners.

You can change or withdraw your consent at any time using the settings available in privacy settings.

Save my choices