2015-12-21 00:00 Lech Poznań

Święta z Lechem: przepisy naszego szefa kuchni

Świąteczny okres przed nami. Wy też co roku sobie powtarzacie, by nie zabierać się za to wszystko na ostatnią chwilę? No właśnie. Tym razem na pomoc rusza Lech Poznań. Choć za Was nie posprzątamy, to pomożemy ustalić wigilijne menu. Będzie zdrowo!

Świąteczny okres przed nami. Porządki, szał zakupów, prezenty, choinka... Wy też co roku sobie powtarzacie, by nie zabierać się za to wszystko na ostatnią chwilę? No właśnie. Tym razem na pomoc rusza Lech Poznań. Choć za Was nie posprzątamy, to pomożemy ustalić wigilijne menu. Będzie zdrowo!

Ryba w zalewie

- Podczas klubowej wigilii nie zabrakło ryby w zalewie - mówi Artur Dzierzbicki, kucharz Lecha Poznań. - Przygotowaliśmy w sumie 3 rodzaje zalew smakowych, każda nieco inna, ale każda zdrowa i oparta na produktach bio.

- W ten sposób możemy podać każdą rybę słodkowodną. Sztandarowo i wigilijnie występuje tu karp, może być sandacz, ale także warto spróbować słonowodnego mintaja, morszczuka. Wszystko wedle upodobania - kończy Dzierzbicki.

Zalewa

Baza zalewy: do garnka wlać 2l wody i zagotować. Dodać ziele angielskie (4 ziarenka), liście laurowe (3 sztuki) i doprowadzić do wrzenia. Do wywaru dodać cebulę (4 średnie) posiekaną w piórka. Ponownie doprowadzić do wrzenia. Dolać octu jabłkowego (ok. 0,2l na 2l wody), dodać sól i cukier (po 2 łyżki). Po zagotowaniu odstawić i po około 20 minutach spróbować i ewentualnie doprawić do smaku. Opcjonalnie użyć ulubionych ziół.

2. wariant smakowy: jabłkowo-waniliowy

Do bazy zalewy użyć czerwonej cebuli zamiast białej, dodać soli morskiej i cukru brzozowego zamiast zwykłego cukru. Na koniec dodać zawartość jednej laski wanilii (przekroić laskę wzdłuż, wyciągnąć przy użyciu noża drobne ziarenka wanilii i wymieszać w wywarze).

3. wariant smakowy: śliwkowa

Do bazy zalewy użyć białego octu winnego zamiast octu jabłkowego, soli morskiej lub himalajskiej i cukru brzozowego. Na koniec dodać kilka suszonych i pokrojonych śliwek węgierek. W efekcie marynata staje się słodsza i delikatnie cierpka.

Ryba

Rybę odsączyć z wody, posolić, popieprzyć i oprószyć mąką. Smażenie na średnim ogniu na maśle, by uzyskać dodatkowe walory smakowe. Ważne! Gorącą rybę włożyć do w pełni wystudzonej zalewy. Dzięki temu zabiegowi proces obróbki termicznej się kończy i minimalizuje się ryzyko rozpadu mięsa ryby w zalewie.

Ryba w zalewie powinna leżeć co najmniej 24 godziny. Smacznego!

We wtorek przepis na smażone filety ze śledzia z pierzynką jogurtowo-jabłkową, gotowaną cebulą i puree z batatów

Następne mecze

Niedziela 29.09 godz.14:45
Korona Kielce
vs |
Lech Poznań
Sobota 05.10 godz.20:15
Lech Poznań
vs |
Motor Lublin

Polecamy

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Więcej

KKS LECH POZNAŃ S.A.
Enea Stadion
ul. Bułgarska 17
60-320 Poznań

Infolinia biletowa:
tel.  61 886 30 30   (10:00-17:00)

Infolinia klubowa: Tel: 61 886 30 00
mail: lech@lechpoznan.pl
Biuro Obsługi Kibica

Korzystamy z plików cookies

Stosujemy pliki cookies, które są niezbędne do tego, aby osoby odwiedzające nasz serwis mogły korzystać z dostępnych usług i funkcjonalności. Używamy również plików cookies podmiotów trzecich, w tym plików analitycznych i reklamowych. Szczegołowe informacje dostępne są w "Polityce cookies". W celu zmiany ustawień należy skorzystać z opcji ZMIENIAM USTAWIENIA.

Akceptuję opcjonalne pliki cookies

Odrzucam opcjonalne pliki
cookies

Ustawienia prywatności

Niezbędne

Niezbędne pliki cookies umożliwiają prawidłowe wyświetlanie strony oraz korzystanie z podstawowych funkcji i usług dostępnych w serwisie. Ich stosowanie nie wymaga zgody użytkowników i nie można ich wyłączyć w ramach zarządzania ustawieniami cookies.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookies (w tym pliki mediów społecznościowych) umożliwiają prezentowanie informacji dostosowanych do preferencji użytkowników (na podstawie historii przeglądania oraz podejmowanych działań,w serwisie oraz w witrynach stron trzecich wyświetlane są reklamy). Dzięki nim możemy także mierzyć skuteczność kampanii reklamowych KKS Lech Poznań S.A. i naszych partnerów.

W każdej chwili możesz zmienić lub wycofać swoją zgodę za pomocą ustawień dostępnych w ustawieniach prywatności.

Analityczne

Reklamowe pliki cookies (w tym pliki mediów społecznościowych) umożliwiają prezentowanie informacji dostosowanych do preferencji użytkowników (na podstawie historii przeglądania oraz podejmowanych działań,w serwisie oraz w witrynach stron trzecich wyświetlane są reklamy). Dzięki nim możemy także mierzyć skuteczność kampanii reklamowych KKS Lech Poznań S.A. i naszych partnerów.

W każdej chwili możesz zmienić lub wycofać swoją zgodę za pomocą ustawień dostępnych w ustawieniach prywatności.

Zapisz moje wybory