2015-12-21 00:00 Lech Poznań

Święta z Lechem: przepisy naszego szefa kuchni

Świąteczny okres przed nami. Wy też co roku sobie powtarzacie, by nie zabierać się za to wszystko na ostatnią chwilę? No właśnie. Tym razem na pomoc rusza Lech Poznań. Choć za Was nie posprzątamy, to pomożemy ustalić wigilijne menu. Będzie zdrowo!

Świąteczny okres przed nami. Porządki, szał zakupów, prezenty, choinka... Wy też co roku sobie powtarzacie, by nie zabierać się za to wszystko na ostatnią chwilę? No właśnie. Tym razem na pomoc rusza Lech Poznań. Choć za Was nie posprzątamy, to pomożemy ustalić wigilijne menu. Będzie zdrowo!

Ryba w zalewie

- Podczas klubowej wigilii nie zabrakło ryby w zalewie - mówi Artur Dzierzbicki, kucharz Lecha Poznań. - Przygotowaliśmy w sumie 3 rodzaje zalew smakowych, każda nieco inna, ale każda zdrowa i oparta na produktach bio.

- W ten sposób możemy podać każdą rybę słodkowodną. Sztandarowo i wigilijnie występuje tu karp, może być sandacz, ale także warto spróbować słonowodnego mintaja, morszczuka. Wszystko wedle upodobania - kończy Dzierzbicki.

Zalewa

Baza zalewy: do garnka wlać 2l wody i zagotować. Dodać ziele angielskie (4 ziarenka), liście laurowe (3 sztuki) i doprowadzić do wrzenia. Do wywaru dodać cebulę (4 średnie) posiekaną w piórka. Ponownie doprowadzić do wrzenia. Dolać octu jabłkowego (ok. 0,2l na 2l wody), dodać sól i cukier (po 2 łyżki). Po zagotowaniu odstawić i po około 20 minutach spróbować i ewentualnie doprawić do smaku. Opcjonalnie użyć ulubionych ziół.

2. wariant smakowy: jabłkowo-waniliowy

Do bazy zalewy użyć czerwonej cebuli zamiast białej, dodać soli morskiej i cukru brzozowego zamiast zwykłego cukru. Na koniec dodać zawartość jednej laski wanilii (przekroić laskę wzdłuż, wyciągnąć przy użyciu noża drobne ziarenka wanilii i wymieszać w wywarze).

3. wariant smakowy: śliwkowa

Do bazy zalewy użyć białego octu winnego zamiast octu jabłkowego, soli morskiej lub himalajskiej i cukru brzozowego. Na koniec dodać kilka suszonych i pokrojonych śliwek węgierek. W efekcie marynata staje się słodsza i delikatnie cierpka.

Ryba

Rybę odsączyć z wody, posolić, popieprzyć i oprószyć mąką. Smażenie na średnim ogniu na maśle, by uzyskać dodatkowe walory smakowe. Ważne! Gorącą rybę włożyć do w pełni wystudzonej zalewy. Dzięki temu zabiegowi proces obróbki termicznej się kończy i minimalizuje się ryzyko rozpadu mięsa ryby w zalewie.

Ryba w zalewie powinna leżeć co najmniej 24 godziny. Smacznego!

We wtorek przepis na smażone filety ze śledzia z pierzynką jogurtowo-jabłkową, gotowaną cebulą i puree z batatów

Next matches

Sunday

29.09 godz.14:45
Korona Kielce
vs |
Lech Poznań

Saturday

05.10 godz.20:15
Lech Poznań
vs |
Motor Lublin

Recommended

Newsletter

Subscribe

More

KKS LECH POZNAŃ S.A.
Enea Stadion
ul. Bułgarska 17
60-320 Poznań

Infolinia biletowa:
tel.  61 886 30 30   (10:00-17:00)

Infolinia klubowa: Tel: 61 886 30 00
mail: lech@lechpoznan.pl
Biuro Obsługi Kibica

We use cookie files

We use cookies that are necessary for visitors to our website to take advantage of the services and features available. We also use cookies from third parties, including analytics and advertising cookies. Detailed information is available in "Cookie Policy". In order to change your settings, please use the CHANGE SETTINGS option.

Accept optional cookies

Reject optional cookies

Privacy settings

Required

Necessary cookies enable the correct display of the site and the use of basic functions and services available on the site. Their use does not require the users' consent and they cannot be disabled within the privacy settings.

Advertising

Advertising cookies (including social media files) allow us to present information tailored to users' preferences (based on browsing history and actions taken,advertisements are displayed on the site and on third-party sites). They also allow us to measure the effectiveness of advertising campaigns of KKS Lech Poznań S.A. and our partners.

You can change or withdraw your consent at any time using the settings available in privacy settings.

Analitical

Advertising cookies (including social media files) allow us to present information tailored to users' preferences (based on browsing history and actions taken,advertisements are displayed on the site and on third-party sites). They also allow us to measure the effectiveness of advertising campaigns of KKS Lech Poznań S.A. and our partners.

You can change or withdraw your consent at any time using the settings available in privacy settings.

Save my choices