2016-12-20 18:00 Lt.

Szef kuchni Lecha na święta cz. 3

Zależy nam na Waszym zdrowiu, dlatego regularnie namawiamy Was do aktywności fizycznej i regularnego ruchu. To jednak nie wszystko, bo równie ważne jest też codzienne paliwo, czyli to co jemy. Dlatego razem z naszym szefem kuchni, Arturem Dzierzbickim, przygotowaliśmy siedem propozycji na świąteczny stół. Polecamy śledzika pachnącego korzennymi przyprawami, idealnego na drugi dzień świąt!

Idealną przystawką na świąteczny stół, która jest bardzo smaczna i możliwa do wykonania na wiele sposobów, przy tym nie wymaga niezwykłych umiejętności kulinarnych jest śledź. My proponujemy Wam podanie go - uprzednio marynowanego w przyprawach korzennych - na toście buraczanym w towarzystwie jaja przepiórczego i zsiadłego mleka.

Przygotuj zalewę, w której zamarynujesz filet mathiasa. Do naturalnego i niesłodzonego soku z wiśni (dostępny w sklepach z eko żywnością i supermarketach) dodaj - zależnie od upodobań - szczyptę przyprawy korzennej do piernika i cynamonu. Do powstałej marynaty włóż śledzia i odstaw do lodówki przynajmniej na jedną dobę.

Ugotuj jajka przepiórcze (5 minut). Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Na patelni mocno zredukuj sok z buraka i nasącz nim skibkę żytniego chleba pieczonego na zakwasie. Pieczywo wstaw do piekarnika i „tostuj” od 3 do 5 minut. W międzyczasie pokrój śledzia na kawałki.

Prezentacja. Połóż grzankę buraczaną na talerzu, na niej ułóż kawałki marynowanego śledzia i przekrojone na pół jaja przepiórcze. Udekoruj kiełkami buraka i groszku pozostawiając miejsce na chlust zsiadłego mleka.

Smacznego!

Składniki (na 1 porcję):

  • Filet z mathiasa
  • Jaja przepiórcze – 2 szt.
  • Pieczywo żytnie – 2 kromki
  • Przyprawa korzenna do piernika
  • Cynamon
  • Sok naturalny z wiśni, niesłodzony
  • Sok z buraka
  • Kiełki buraka i groszku

Next matches

Friday

29.11 godz.20:30
Piast Gliwice
vs |
Lech Poznań

Friday

06.12 godz.20:30
Górnik Zabrze
vs |
Lech Poznań

Recommended

Newsletter

Subscribe

More

KKS LECH POZNAŃ S.A.
Enea Stadion
ul. Bułgarska 17
60-320 Poznań

Infolinia biletowa:
tel.  61 886 30 30   (10:00-17:00)

Infolinia klubowa: Tel: 61 886 30 00
mail: lech@lechpoznan.pl
Biuro Obsługi Kibica

We use cookie files

We use cookies that are necessary for visitors to our website to take advantage of the services and features available. We also use cookies from third parties, including analytics and advertising cookies. Detailed information is available in "Cookie Policy". In order to change your settings, please use the CHANGE SETTINGS option.

Accept optional cookies

Reject optional cookies

Privacy settings

Required

Necessary cookies enable the correct display of the site and the use of basic functions and services available on the site. Their use does not require the users' consent and they cannot be disabled within the privacy settings.

Advertising

Advertising cookies (including social media files) allow us to present information tailored to users' preferences (based on browsing history and actions taken,advertisements are displayed on the site and on third-party sites). They also allow us to measure the effectiveness of advertising campaigns of KKS Lech Poznań S.A. and our partners.

You can change or withdraw your consent at any time using the settings available in privacy settings.

Analitical

Advertising cookies (including social media files) allow us to present information tailored to users' preferences (based on browsing history and actions taken,advertisements are displayed on the site and on third-party sites). They also allow us to measure the effectiveness of advertising campaigns of KKS Lech Poznań S.A. and our partners.

You can change or withdraw your consent at any time using the settings available in privacy settings.

Save my choices