2016-05-01 09:33 Mateusz Szymandera fot. Przemysław Szyszka

Cielęcina czy tatar?

Sushi, cielęcina, jagnięcina czy tatar - to tylko niektóre z potraw, które znajdą się na stole piłkarzy Kolejorza. W ramach akcji "Poznańscy kucharze na finał" pięciu szefów kuchni przygotuje niedzielną kolację dla zawodników mistrza Polski.

Sushi, cielęcina, jagnięcina czy tatar - to tylko niektóre z potraw, które znajdą się na stole piłkarzy Kolejorza. W ramach akcji "Poznańscy kucharze na finał" pięciu szefów kuchni przygotuje niedzielną kolację dla zawodników mistrza Polski.

Każdy z kucharzy będzie odpowiedzialny za przygotowanie jednej z potraw. Ernest Jagodziński, który jest szefem kuchni poznańskiej restauracji Cucina przygotowywał sushi. - To niezwykle lekkie i zdrowe jedzenie. Ryby zawierają wszystkie składniki mineralne. To bardzo dobre jedzenie przed wysiłkiem, bo zawiera w sobie dużo energii - tłumaczy Jagodziński.

Zawodnicy Kolejorza będą mieli do wyboru m.in. klasyczne maki z tuńczykiem czy krewetki w tempurze. - Będę chciał przemycić w sushi trochę polskich produktów. Wśród nich będą buraki i kozi ser. Nie zabraknie też wasabi, które będziemy robili od podstawy - podkreśla kucharz. - Sushi serwowane będzie porcjami. Nie będziemy go zawijali w rolkę. Znajdzie się tam ciepły ryż, siekany tuńczyk, a do tego klasyczne chrupkie warzywa, a jako dodatek sezam - dodaje.

Tomasz Olewski, który na co dzień pracuje w Concordia-Design przygotuje piłkarzom cielęcinę marynowaną w soku z jabłek. W menu piłkarzy cielęcina znalazła się nie bez powodu. Jak tłumaczy kucharz to bardzo szlachetne i delikatne mięso, które zawiera w sobie bardzo dużą zawartość białka. Podana zostanie z kaszą jaglaną, w której znajduje się błonnik i białko.

- Cielęcina będzie przygotowana metodą sous-vide. Wykroimy cienkie plastry, które delikatnie obsmażymy na patelni z dodatkiem jasnej kaszy gryczanej. Całość zostanie podana z karmelizowanymi jabłkiem i młodymi warzywami, które dostarczą piłkarzom witaminy - mówi kucharz, dla którego możliwość gotowania zawodnikom Kolejorza jest bardzo ważna. - Jestem rodowitym poznaniakiem i dla mnie gotowanie dla ukochanej drużyny jest czystą przyjemnością - podkreśla.

Metodę sous-vide, czyli gotowanie próżniowe, wykorzysta także kolejny z kucharzy, Patryk Dziamski. On na kolację przygotuje piłkarzom polędwicę wołową z dodatkiem czosnku, tymianku, rozmarynu, a także soli himalajskiej. - W przygotowaniu tej potrawy nie użyjemy żadnych olei ciężkich. To będzie bardzo delikatne danie, w którym wykorzystamy tłuszcz kokosowy - podkreśla Dziamski.

Lechici podczas kolacji będą mieli też możliwość wybrania risotto z amarantusa, które zostanie przygotowane na bulionie warzywnym. - Amarantus to jeden z największych zbiorów żelaza. W daniu znajdą się karczochy, które pomagają sportowcom szybciej rozłożyć zakwasy i gwarantują lepszą wydolność - zaznacza odpowiedzialny za przygotowanie tej potrawy Filip Kuczyński, który jest szefem kuchni Hotelu Rodan.

Piątym z kucharzy, który bierze udział w akcji jest Artur Dzierzbicki. On na co dzień gotuje dla piłkarzy Kolejorza. Na niedzielną kolację przygotuje jedno z najbardziej lubianych przez zawodników dań. Będzie nim tatar wołowy, który dostarcza do organizmów bardzo dużą liczbę węglowodanów bezglutenowych. - Robimy to po to, żeby lechici byli jak najlepiej przygotowani do finału Pucharu Polski - podsumowuje Dzierzbicki.

Next matches

Sunday

29.09 godz.14:45
Korona Kielce
vs |
Lech Poznań

Saturday

05.10 godz.20:15
Lech Poznań
vs |
Motor Lublin

Recommended

Newsletter

Subscribe

More

KKS LECH POZNAŃ S.A.
Enea Stadion
ul. Bułgarska 17
60-320 Poznań

Infolinia biletowa:
tel.  61 886 30 30   (10:00-17:00)

Infolinia klubowa: Tel: 61 886 30 00
mail: lech@lechpoznan.pl
Biuro Obsługi Kibica

We use cookie files

We use cookies that are necessary for visitors to our website to take advantage of the services and features available. We also use cookies from third parties, including analytics and advertising cookies. Detailed information is available in "Cookie Policy". In order to change your settings, please use the CHANGE SETTINGS option.

Accept optional cookies

Reject optional cookies

Privacy settings

Required

Necessary cookies enable the correct display of the site and the use of basic functions and services available on the site. Their use does not require the users' consent and they cannot be disabled within the privacy settings.

Advertising

Advertising cookies (including social media files) allow us to present information tailored to users' preferences (based on browsing history and actions taken,advertisements are displayed on the site and on third-party sites). They also allow us to measure the effectiveness of advertising campaigns of KKS Lech Poznań S.A. and our partners.

You can change or withdraw your consent at any time using the settings available in privacy settings.

Analitical

Advertising cookies (including social media files) allow us to present information tailored to users' preferences (based on browsing history and actions taken,advertisements are displayed on the site and on third-party sites). They also allow us to measure the effectiveness of advertising campaigns of KKS Lech Poznań S.A. and our partners.

You can change or withdraw your consent at any time using the settings available in privacy settings.

Save my choices