2016-12-20 18:00 Lt.

Szef kuchni Lecha na święta cz. 3

Zależy nam na Waszym zdrowiu, dlatego regularnie namawiamy Was do aktywności fizycznej i regularnego ruchu. To jednak nie wszystko, bo równie ważne jest też codzienne paliwo, czyli to co jemy. Dlatego razem z naszym szefem kuchni, Arturem Dzierzbickim, przygotowaliśmy siedem propozycji na świąteczny stół. Polecamy śledzika pachnącego korzennymi przyprawami, idealnego na drugi dzień świąt!

Idealną przystawką na świąteczny stół, która jest bardzo smaczna i możliwa do wykonania na wiele sposobów, przy tym nie wymaga niezwykłych umiejętności kulinarnych jest śledź. My proponujemy Wam podanie go - uprzednio marynowanego w przyprawach korzennych - na toście buraczanym w towarzystwie jaja przepiórczego i zsiadłego mleka.

Przygotuj zalewę, w której zamarynujesz filet mathiasa. Do naturalnego i niesłodzonego soku z wiśni (dostępny w sklepach z eko żywnością i supermarketach) dodaj - zależnie od upodobań - szczyptę przyprawy korzennej do piernika i cynamonu. Do powstałej marynaty włóż śledzia i odstaw do lodówki przynajmniej na jedną dobę.

Ugotuj jajka przepiórcze (5 minut). Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Na patelni mocno zredukuj sok z buraka i nasącz nim skibkę żytniego chleba pieczonego na zakwasie. Pieczywo wstaw do piekarnika i „tostuj” od 3 do 5 minut. W międzyczasie pokrój śledzia na kawałki.

Prezentacja. Połóż grzankę buraczaną na talerzu, na niej ułóż kawałki marynowanego śledzia i przekrojone na pół jaja przepiórcze. Udekoruj kiełkami buraka i groszku pozostawiając miejsce na chlust zsiadłego mleka.

Smacznego!

Składniki (na 1 porcję):

  • Filet z mathiasa
  • Jaja przepiórcze – 2 szt.
  • Pieczywo żytnie – 2 kromki
  • Przyprawa korzenna do piernika
  • Cynamon
  • Sok naturalny z wiśni, niesłodzony
  • Sok z buraka
  • Kiełki buraka i groszku

Następne mecze

Piątek 29.11 godz.20:30
Piast Gliwice
vs |
Lech Poznań
Piątek 06.12 godz.20:30
Górnik Zabrze
vs |
Lech Poznań

Polecamy

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Więcej

KKS LECH POZNAŃ S.A.
Enea Stadion
ul. Bułgarska 17
60-320 Poznań

Infolinia biletowa:
tel.  61 886 30 30   (10:00-17:00)

Infolinia klubowa: Tel: 61 886 30 00
mail: lech@lechpoznan.pl
Biuro Obsługi Kibica

Korzystamy z plików cookies

Stosujemy pliki cookies, które są niezbędne do tego, aby osoby odwiedzające nasz serwis mogły korzystać z dostępnych usług i funkcjonalności. Używamy również plików cookies podmiotów trzecich, w tym plików analitycznych i reklamowych. Szczegołowe informacje dostępne są w "Polityce cookies". W celu zmiany ustawień należy skorzystać z opcji ZMIENIAM USTAWIENIA.

Akceptuję opcjonalne pliki cookies

Odrzucam opcjonalne pliki
cookies

Ustawienia prywatności

Niezbędne

Niezbędne pliki cookies umożliwiają prawidłowe wyświetlanie strony oraz korzystanie z podstawowych funkcji i usług dostępnych w serwisie. Ich stosowanie nie wymaga zgody użytkowników i nie można ich wyłączyć w ramach zarządzania ustawieniami cookies.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookies (w tym pliki mediów społecznościowych) umożliwiają prezentowanie informacji dostosowanych do preferencji użytkowników (na podstawie historii przeglądania oraz podejmowanych działań,w serwisie oraz w witrynach stron trzecich wyświetlane są reklamy). Dzięki nim możemy także mierzyć skuteczność kampanii reklamowych KKS Lech Poznań S.A. i naszych partnerów.

W każdej chwili możesz zmienić lub wycofać swoją zgodę za pomocą ustawień dostępnych w ustawieniach prywatności.

Analityczne

Reklamowe pliki cookies (w tym pliki mediów społecznościowych) umożliwiają prezentowanie informacji dostosowanych do preferencji użytkowników (na podstawie historii przeglądania oraz podejmowanych działań,w serwisie oraz w witrynach stron trzecich wyświetlane są reklamy). Dzięki nim możemy także mierzyć skuteczność kampanii reklamowych KKS Lech Poznań S.A. i naszych partnerów.

W każdej chwili możesz zmienić lub wycofać swoją zgodę za pomocą ustawień dostępnych w ustawieniach prywatności.

Zapisz moje wybory