Zależy nam na Waszym zdrowiu, dlatego regularnie namawiamy Was do aktywności fizycznej i regularnego ruchu. To jednak nie wszystko, bo równie ważne jest też codzienne paliwo, czyli to co jemy. Dlatego razem z naszym szefem kuchni, Arturem Dzierzbickim, przygotowaliśmy siedem propozycji na świąteczny stół. Polecamy śledzika pachnącego korzennymi przyprawami, idealnego na drugi dzień świąt!
Idealną przystawką na świąteczny stół, która jest bardzo smaczna i możliwa do wykonania na wiele sposobów, przy tym nie wymaga niezwykłych umiejętności kulinarnych jest śledź. My proponujemy Wam podanie go - uprzednio marynowanego w przyprawach korzennych - na toście buraczanym w towarzystwie jaja przepiórczego i zsiadłego mleka.
Przygotuj zalewę, w której zamarynujesz filet mathiasa. Do naturalnego i niesłodzonego soku z wiśni (dostępny w sklepach z eko żywnością i supermarketach) dodaj - zależnie od upodobań - szczyptę przyprawy korzennej do piernika i cynamonu. Do powstałej marynaty włóż śledzia i odstaw do lodówki przynajmniej na jedną dobę.
Ugotuj jajka przepiórcze (5 minut). Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Na patelni mocno zredukuj sok z buraka i nasącz nim skibkę żytniego chleba pieczonego na zakwasie. Pieczywo wstaw do piekarnika i „tostuj” od 3 do 5 minut. W międzyczasie pokrój śledzia na kawałki.
Prezentacja. Połóż grzankę buraczaną na talerzu, na niej ułóż kawałki marynowanego śledzia i przekrojone na pół jaja przepiórcze. Udekoruj kiełkami buraka i groszku pozostawiając miejsce na chlust zsiadłego mleka.
Smacznego!
Składniki (na 1 porcję):
Zapisz się do newslettera