2021-12-23 11:11 Maciej Henszel , fot. Przemysław Szyszka

Święta z Lechem: przepisy naszego szefa kuchni cz. 2

To już coroczna tradycja, że w okresie świątecznym-noworocznym proponujemy przepisy na potrawy, które przygotował kucharz Kolejorza Artur Dzierzbicki. Dziś - szynka wieprzowa w sosie chrzanowym z kopytkami oraz kapustą kiszoną zasmażaną z podgrzybkami.

Od razu na wstępie małe zastrzeżenie: przy pałaszowaniu kolejnych dań nie zapominajmy o sporcie i wybierzmy się choćby na spacer, żeby spalić zbędne kalorie! - Dziś konkretne danie główne, czyli szynka wieprzowa gotowana w niskich temperaturach, do tego kapusta kiszona zasmażana z podgrzybkami i klasyczne kopytka. Polecam jedzenie kiszonej kapusty i w ogóle kiszonych warzyw w okresie zimowym, bo to produkty uodparniające nasz organizm, ale także rozgrzewające - opowiada Artur Dzierzbicki.

Szynka

Szynka wieprzowa powinna trochę poleżeć w solance. Następnie przygotowujemy marynatę barbecue - może tu być gotowa kupiona, do niej wkładamy szynkę i pakujemy do worka i zamykamy. Wstawiamy do maszyny sous-vide na 24 godziny w temperaturze 62 stopni. Jeśli nie mamy odpowiedniego urządzenie, to są domowe sposoby na tak długie gotowanie. Po zrobieniu zostawiamy w marynacie szynkę na kilka godzin w lodówce, a potem wstawiamy do piekarnika ustawionego na 180 stopni. Chodzi o to, żeby mięso opiekło się z zewnątrz.

Kapusta

Tutaj bierzemy smalec oraz kapustę kiszoną i wszystko dusimy w garnku. Natomiast suszone podgrzybki zagotowujemy, pierwszą wodę odlewamy, a w drugiej gotujemy do momentu, w którym grzyby będą miękkie. Dodajemy grzybki do kapusty, a także standardowe przyprawy - liść laurowy oraz ziele angielskie.

Kopytka

Gotujemy ziemniaki, które były gnieciemy i wyrabiamy ciasto z użyciem jajka oraz mąki. I rzucamy tak przygotowane kluseczki do osolonego wrzątku.

Sos śmietanowo-chrzanowy

Sos to niby najprostsza rzecz, ale zarazem najtrudniejsza. Potrzebujemy tutaj chrzan, śmietanę wysokoprocentową - ja używam najczęściej 36 proc. Do tego masło i cebulka, którą posiekaną przesmażamy na maśle. Dodajemy chrzan oraz śmietanę i zagotowujemy wszystko po to, żeby ładnie się zredukowało. Nie używamy mąki ani nic innego, nie chcemy zawiesiny, tylko gładki sos, który potem wykładany na szynkę. Dodajemy na talerzu kopytka oraz kapustę i mamy gotowe danie. Smacznego!

Jutro - barszcz z mlekiem kokosowym i uszkami z boczniakami

Następne mecze

Piątek 29.11 godz.20:30
Piast Gliwice
vs |
Lech Poznań
Piątek 06.12 godz.20:30
Górnik Zabrze
vs |
Lech Poznań

Polecamy

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Więcej

KKS LECH POZNAŃ S.A.
Enea Stadion
ul. Bułgarska 17
60-320 Poznań

Infolinia biletowa:
tel.  61 886 30 30   (10:00-17:00)

Infolinia klubowa: Tel: 61 886 30 00
mail: lech@lechpoznan.pl
Biuro Obsługi Kibica

Korzystamy z plików cookies

Stosujemy pliki cookies, które są niezbędne do tego, aby osoby odwiedzające nasz serwis mogły korzystać z dostępnych usług i funkcjonalności. Używamy również plików cookies podmiotów trzecich, w tym plików analitycznych i reklamowych. Szczegołowe informacje dostępne są w "Polityce cookies". W celu zmiany ustawień należy skorzystać z opcji ZMIENIAM USTAWIENIA.

Akceptuję opcjonalne pliki cookies

Odrzucam opcjonalne pliki
cookies

Ustawienia prywatności

Niezbędne

Niezbędne pliki cookies umożliwiają prawidłowe wyświetlanie strony oraz korzystanie z podstawowych funkcji i usług dostępnych w serwisie. Ich stosowanie nie wymaga zgody użytkowników i nie można ich wyłączyć w ramach zarządzania ustawieniami cookies.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookies (w tym pliki mediów społecznościowych) umożliwiają prezentowanie informacji dostosowanych do preferencji użytkowników (na podstawie historii przeglądania oraz podejmowanych działań,w serwisie oraz w witrynach stron trzecich wyświetlane są reklamy). Dzięki nim możemy także mierzyć skuteczność kampanii reklamowych KKS Lech Poznań S.A. i naszych partnerów.

W każdej chwili możesz zmienić lub wycofać swoją zgodę za pomocą ustawień dostępnych w ustawieniach prywatności.

Analityczne

Reklamowe pliki cookies (w tym pliki mediów społecznościowych) umożliwiają prezentowanie informacji dostosowanych do preferencji użytkowników (na podstawie historii przeglądania oraz podejmowanych działań,w serwisie oraz w witrynach stron trzecich wyświetlane są reklamy). Dzięki nim możemy także mierzyć skuteczność kampanii reklamowych KKS Lech Poznań S.A. i naszych partnerów.

W każdej chwili możesz zmienić lub wycofać swoją zgodę za pomocą ustawień dostępnych w ustawieniach prywatności.

Zapisz moje wybory