To już coroczna tradycja, że w okresie świątecznym-noworocznym proponujemy przepisy na potrawy, które przygotował kucharz Kolejorza Artur Dzierzbicki. Dziś - szynka wieprzowa w sosie chrzanowym z kopytkami oraz kapustą kiszoną zasmażaną z podgrzybkami.
Od razu na wstępie małe zastrzeżenie: przy pałaszowaniu kolejnych dań nie zapominajmy o sporcie i wybierzmy się choćby na spacer, żeby spalić zbędne kalorie! - Dziś konkretne danie główne, czyli szynka wieprzowa gotowana w niskich temperaturach, do tego kapusta kiszona zasmażana z podgrzybkami i klasyczne kopytka. Polecam jedzenie kiszonej kapusty i w ogóle kiszonych warzyw w okresie zimowym, bo to produkty uodparniające nasz organizm, ale także rozgrzewające - opowiada Artur Dzierzbicki.
Szynka wieprzowa powinna trochę poleżeć w solance. Następnie przygotowujemy marynatę barbecue - może tu być gotowa kupiona, do niej wkładamy szynkę i pakujemy do worka i zamykamy. Wstawiamy do maszyny sous-vide na 24 godziny w temperaturze 62 stopni. Jeśli nie mamy odpowiedniego urządzenie, to są domowe sposoby na tak długie gotowanie. Po zrobieniu zostawiamy w marynacie szynkę na kilka godzin w lodówce, a potem wstawiamy do piekarnika ustawionego na 180 stopni. Chodzi o to, żeby mięso opiekło się z zewnątrz.
Tutaj bierzemy smalec oraz kapustę kiszoną i wszystko dusimy w garnku. Natomiast suszone podgrzybki zagotowujemy, pierwszą wodę odlewamy, a w drugiej gotujemy do momentu, w którym grzyby będą miękkie. Dodajemy grzybki do kapusty, a także standardowe przyprawy - liść laurowy oraz ziele angielskie.
Gotujemy ziemniaki, które były gnieciemy i wyrabiamy ciasto z użyciem jajka oraz mąki. I rzucamy tak przygotowane kluseczki do osolonego wrzątku.
Sos to niby najprostsza rzecz, ale zarazem najtrudniejsza. Potrzebujemy tutaj chrzan, śmietanę wysokoprocentową - ja używam najczęściej 36 proc. Do tego masło i cebulka, którą posiekaną przesmażamy na maśle. Dodajemy chrzan oraz śmietanę i zagotowujemy wszystko po to, żeby ładnie się zredukowało. Nie używamy mąki ani nic innego, nie chcemy zawiesiny, tylko gładki sos, który potem wykładany na szynkę. Dodajemy na talerzu kopytka oraz kapustę i mamy gotowe danie. Smacznego!
Jutro - barszcz z mlekiem kokosowym i uszkami z boczniakami
Zapisz się do newslettera