2019-12-21 15:19 Maciej Henszel , fot. Adam Jastrzębowski

Święta z Lechem: przepisy naszego szefa kuchni cz. 1

Świąteczny okres przed nami. Z czym się kojarzy Boże Narodzenie? Z choinką, Gwiazdorem, prezentami, kolędami, opłatkiem, ale i… świątecznym obżarstwem. W tym ostatnim mamy propozycję - przepisy kulinarne przygotowane przez kucharza Kolejorza, Artura Dzierzbickiego.

Przy pałaszowaniu kolejnych dań nie zapomnijmy jednak o sporcie i wybierzmy się choćby na dłuższy spacer, żeby spalić zbędne kalorie! - Podczas wigilii nie może zabraknąć ryby i tutaj mam dla kibiców dwie propozycje - mówi Artur Dzierzbicki. - Jedna to zupa rybna, a druga to stek z tuńczyka z sosem z syropu z agawy, soku z mandarynek i nasion granata, a także puree z fioletowego kalafiora i topinambur. I tym drugim przepisem dziś się zajmiemy - opowiada.

Ryba

Stek z tuńczyka powinien mieć 150-200 gramów, chyba że dostaniemy polędwicę z tuńczyka, wtedy trzeba wykroić taki kawałek, który tyle będzie ważył. Niczym nie doprawiamy, bo jakakolwiek kolorowa przyprawa zabije smak tej ryby. Jeśli mamy przygotowany kawałek, to odkładamy i czeka na swoją kolej - smażymy na końcu, najlepiej na grillu, a jeśli nie mamy, to na patelni. Podejście jest tutaj podobne jak przy polędwicy wołowej. Można go lekko "przeciągnąć", można zrobić także lekko surowy. To jest indywidualna sprawa i niczego tutaj nie chcę narzucać.

Sos

Tutaj na dwie porcje potrzebujemy syrop z agawy, to taka nieco inna wersja miodu, ale zdrowsza dla organizmu. Do tego około 350 gramów mandarynek, 2-3 wystarczą. I granat, z którego potrzebujemy połowę nasion. Wylewamy na patelnię 2-3 łyżeczki syropu i doprowadzamy do redukcji, a także staramy się go lekko skarmelizować. Potem podlewamy sokiem z mandarynki, ale tutaj trzeba uważać, żeby nie wrzucić pestek i do tego kuleczki granata. Gotujemy aż odparuje i pojawi się konsystencja miodu. Kiedy sos wystygnie to zrobi się sztywny, wystarczy wtedy go wrzucić raz jeszcze na patelnię i znów stanie się płynny i gotowy do podania.

Dodatki

Nie używamy żadnych przypraw, tylko same naturalne składniki. Kalafior fioletowy klasycznie gotujemy, a potem wkładamy do blendera i robimy puree. Można dodać przy gotowaniu odrobinę masła lub trochę soku z cytryny, żeby zadbać o to, aby kalafior zachował swój ladny kolor. Pamiętajmy o konsystencji przy blendowaniu, bo chcemy uzyskać puree, a nie sos.

Kolejnym fajnym dodatkiem jest topinambur, czyli słonecznik bulwiasty. Tutaj gotujemy pięć minut, wyciągamy, oczyszczamy, kroimy i wrzucamy na patelnię. Obsmażamy pięć minut np. na oleju z pestek winogron, który jest niemal bezwonny. Powstaną nam takie fajne chrupiące frytki, albo chipsy - w zależności od tego jak pokroimy - z topinamburu. I proponuję jeszcze szparagi morskie, które mają taki naturalny słony smak. Tutaj trzeba kupić paczkę i dodać według uznania. Jak je przygotować? Wypłukać i wrzucić na rozgrzaną patelnię, podobnie jak topinambur. Nie smażymy długo, chodzi nam bowiem o to, żeby pozostały chrupiące. Wykładamy wszystko na talerz i smacznego!

Jutro - zupa rybna.

Następne mecze

Piątek 31.01 godz.20:30
Lech Poznań
vs |
Widzew Łódź
Sobota 08.02 godz.00:00
Lechia Gdańsk
vs |
Lech Poznań

Polecamy

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Więcej

KKS LECH POZNAŃ S.A.
Enea Stadion
ul. Bułgarska 17
60-320 Poznań

Infolinia biletowa:
tel.  61 886 30 30   (10:00-17:00)

Infolinia klubowa: Tel: 61 886 30 00
mail: lech@lechpoznan.pl
Biuro Obsługi Kibica

Korzystamy z plików cookies

Stosujemy pliki cookies, które są niezbędne do tego, aby osoby odwiedzające nasz serwis mogły korzystać z dostępnych usług i funkcjonalności. Używamy również plików cookies podmiotów trzecich, w tym plików analitycznych i reklamowych. Szczegołowe informacje dostępne są w "Polityce cookies". W celu zmiany ustawień należy skorzystać z opcji ZMIENIAM USTAWIENIA.

Akceptuję opcjonalne pliki cookies

Odrzucam opcjonalne pliki
cookies

Ustawienia prywatności

Niezbędne

Niezbędne pliki cookies umożliwiają prawidłowe wyświetlanie strony oraz korzystanie z podstawowych funkcji i usług dostępnych w serwisie. Ich stosowanie nie wymaga zgody użytkowników i nie można ich wyłączyć w ramach zarządzania ustawieniami cookies.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookies (w tym pliki mediów społecznościowych) umożliwiają prezentowanie informacji dostosowanych do preferencji użytkowników (na podstawie historii przeglądania oraz podejmowanych działań,w serwisie oraz w witrynach stron trzecich wyświetlane są reklamy). Dzięki nim możemy także mierzyć skuteczność kampanii reklamowych KKS Lech Poznań S.A. i naszych partnerów.

W każdej chwili możesz zmienić lub wycofać swoją zgodę za pomocą ustawień dostępnych w ustawieniach prywatności.

Analityczne

Reklamowe pliki cookies (w tym pliki mediów społecznościowych) umożliwiają prezentowanie informacji dostosowanych do preferencji użytkowników (na podstawie historii przeglądania oraz podejmowanych działań,w serwisie oraz w witrynach stron trzecich wyświetlane są reklamy). Dzięki nim możemy także mierzyć skuteczność kampanii reklamowych KKS Lech Poznań S.A. i naszych partnerów.

W każdej chwili możesz zmienić lub wycofać swoją zgodę za pomocą ustawień dostępnych w ustawieniach prywatności.

Zapisz moje wybory