Zależy nam na Waszym zdrowiu, dlatego regularnie namawiamy Was do aktywności fizycznej i regularnego ruchu. To jednak nie wszystko, bo równie ważne jest też codzienne paliwo, czyli to co jemy. Dlatego razem z naszym szefem kuchni, Arturem Dzierzbickim, przygotowaliśmy siedem propozycji na świąteczny stół. Czas najwyższy na nieco słodkości, przedstawiamy szarlotkę… gruszkową!
Na wigilijnym stole najczęściej można znaleźć serniki, pierniki, makowce. Ciężko? Owszem, właśnie dlatego mamy propozycję zupełnie inną, świeżą, ale dzięki nucie cynamonu nadal świąteczną. Nasza szarlotka gruszkowa ma wszelkie predyspozycje ku temu, by stać się hitem zbliżających się świąt.
Przygotuj ciasto. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj do niej żółtka, cukier i cukier waniliowy. Następnie dodaj masło, dobrze by było w temperaturze pokojowej, znacznie łatwiej wyrobisz ciasto. Gdy osiągnie jednolitą konsystencję wyłóż nim spód i 1-2 cm rantów okrągłej blachy, którą wcześniej należy obłożyć papierem do pieczenia. Wstaw do lodówki na 30-60 minut.
Gruszki umyj, obierz, pokrój w cząstki. Wyłóż je na cieście i polej dżemem truskawkowym wymieszanym z miodem i rozcieńczonym 100 ml wody. Przygotuj kruszonkę: wymieszaj ze sobą masło, cukier i mąkę w proporcjach 1:1:1.
Ułóż kruszonkę na owocach i wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz w tej temperaturze przez 30 minut, następnie obniż ją do 150-160 stopni i piecz dalej przez 90 minut.
Smacznego!
Składniki:
Zapisz się do newslettera