2020-12-22 12:16 Maciej Henszel , PC Przemysław Szyszka

Święta z Lechem: przepisy naszego szefa kuchni cz. 2

Świąteczny okres przed nami. Z czym się kojarzy Boże Narodzenie? Z choinką, Gwiazdorem, prezentami, kolędami, opłatkiem, ale i… świątecznym obżarstwem. W tym ostatnim temacie mamy propozycję - przepisy kulinarne przygotowane przez kucharza Kolejorza, Artura Dzierzbickiego.

Przy pałaszowaniu kolejnych dań nie zapomnijmy jednak o sporcie i wybierzmy się choćby na spacer, żeby spalić zbędne kalorie! - Dzisiaj zaproponuję przystawkę. Będzie to śledź w marynacie musztardowo-ziołowej z dodatkiem curry podany na śmietanowej pierzynce z dodatkiem cebulki. Nazwa długa, ale danie pyszne. Ktoś powie, że jeśli ktoś dba o zdrowie i jest sportowcem, to nie powinien dotykać tłustej śmietany. Ale jej tutaj jest tylko odrobinka, a śledź to jedna z najzdrowszych ryb, która dostarcza nam np. kwasów omega-3, więc spokojnie - to danie wcale nie jest niezdrowe – mówi Artur Dzierzbicki.

Marynata

Potrzebna nam jest musztarda – tutaj nie podaję konkretnej, bo to zależy od gustu. Może być to Dijon, a może też być Sarepska, która akurat mi w tym daniu najbardziej smakuje. I mieszamy musztardę w proporcjach jeden do jednego z miodem. Dodajemy do tego odrobinę pasty curry. To wszystko w misce rozprowadzamy do połączenia wszystkich elementów. Bierzemy śledzia matiasa świeżego, wypłukanego, dodajemy do zrobionej marynaty i zostawiamy na co najmniej 12 godzin w lodówce.

Pierzynka

Bierzemy ukwaszoną śmietanę oraz do tego śmietanę co najmniej 30-proc. Łączymy to w proporcjach 2/3 tej pierwszej śmietany do 1/3 drugiej. Do tego dodajemy kilka kropli oliwy z oliwek, a także do smaku doprawiamy pieprzem oraz solą. Wszystko razem mieszamy. Osobno jest cebula dymka pokrojona w piórka i wzmożona solą. Kiedy zmięknie to łączymy z tą śmietanową zaprawą. I wykładamy w ten sposób, że najpierw robimy pierzynkę ze śmietany z cebulką i na to śledzia w marynacie musztardowo-miodowej z curry. Dekorujemy dowolnie - możemy na wierzch położyć czerwony szczaw, mogą to być kiełki fasoli czy też buraka.

Jutro - trio z ryb morsko-oceanicznych

Next matches

Friday

29.11 godz.20:30
Piast Gliwice
vs |
Lech Poznań

Friday

06.12 godz.20:30
Górnik Zabrze
vs |
Lech Poznań

Recommended

Newsletter

Subscribe

More

KKS LECH POZNAŃ S.A.
Enea Stadion
ul. Bułgarska 17
60-320 Poznań

Infolinia biletowa:
tel.  61 886 30 30   (10:00-17:00)

Infolinia klubowa: Tel: 61 886 30 00
mail: lech@lechpoznan.pl
Biuro Obsługi Kibica

We use cookie files

We use cookies that are necessary for visitors to our website to take advantage of the services and features available. We also use cookies from third parties, including analytics and advertising cookies. Detailed information is available in "Cookie Policy". In order to change your settings, please use the CHANGE SETTINGS option.

Accept optional cookies

Reject optional cookies

Privacy settings

Required

Necessary cookies enable the correct display of the site and the use of basic functions and services available on the site. Their use does not require the users' consent and they cannot be disabled within the privacy settings.

Advertising

Advertising cookies (including social media files) allow us to present information tailored to users' preferences (based on browsing history and actions taken,advertisements are displayed on the site and on third-party sites). They also allow us to measure the effectiveness of advertising campaigns of KKS Lech Poznań S.A. and our partners.

You can change or withdraw your consent at any time using the settings available in privacy settings.

Analitical

Advertising cookies (including social media files) allow us to present information tailored to users' preferences (based on browsing history and actions taken,advertisements are displayed on the site and on third-party sites). They also allow us to measure the effectiveness of advertising campaigns of KKS Lech Poznań S.A. and our partners.

You can change or withdraw your consent at any time using the settings available in privacy settings.

Save my choices