2020-12-21 18:51 Maciej Henszel , PC Przemysław Szyszka

Święta z Lechem: przepisy naszego szefa kuchni cz. 1

Świąteczny okres przed nami. Z czym się kojarzy Boże Narodzenie? Z choinką, Gwiazdorem, prezentami, kolędami, opłatkiem, ale i… świątecznym obżarstwem. W tym ostatnim temacie mamy propozycję - przepisy kulinarne przygotowane przez kucharza Kolejorza, Artura Dzierzbickiego.

Przy pałaszowaniu kolejnych dań nie zapomnijmy jednak o sporcie i wybierzmy się choćby na spacer, żeby spalić zbędne kalorie! - Zwłaszcza że pierwsza przeze mnie zaproponowana potrawa jest typowo wigilijna, czyli zupa grzybowa. A dokładnie krem z czarnych podgrzybków z mlecznymi kluseczkami - mówi Artur Dzierzbicki.

Zupa

Co potrzebujemy? Oczywiście podgrzybki czarne mrożone. A do tego cebulę, a także warzywa korzenne - marchewkę, seler i korzeń pietruszki oraz oliwę z pestek winogron. Rozpoczynamy od zeszklenia cebulki, do której dodajemy rozdrobnione warzywa korzenne. Przesmażamy to wszystko razem, dołączając również podgrzybki. I potem dusimy około dwóch godzin, stopniowo podlewając wodą. Następnie za pomocą blendera wszystko blendujemy na jednolitą aksamitną masę.

Borowik julienne

Osobno gotujemy borowika suszonego, aby uzyskać odpowiednią miękkość. Potrwa to około trzech, maksymalnie czterech godzin. Ważna sprawa! W trakcie gotowania należy dwa, trzy razy wymienić wodę w garnku. Po ugotowaniu kroimy grzyba w paseczki julienne, tak jak warzywa.

Kluseczki

Tutaj potrzebna nam będzie mąka, zależy nam na zdrowiu, więc najlepiej durum. Do tego potrzebujemy też tylko jedno jajko oraz mleko. Jeśli chodzi o proporcje to na pół kilograma mąki wbijamy tylko jedno jajko, nie więcej. I dolewając mleko wyrabiamy ciasto, które ma uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Potrzebna nam jest też odrobina soli. Następnie na wrzącą wodę wrzucamy kluseczki z talerza za pomocą małej łyżeczki. Po ugotowaniu jeszcze to wszystko hartujemy zimną wodą. I podajemy danie tak, że do kremu z podgrzybków kładziemy julienne z borowika oraz kluseczki i do dekoracji możemy użyć np. czerwonego szczawiu.

Jutro - śledź w marynacie musztardowo-ziołowej z dodatkiem curry podany na śmietanowej pierzynce z dodatkiem cebulki

Next matches

Friday

31.01 godz.20:30
Lech Poznań
vs |
Widzew Łódź

Saturday

08.02 godz.00:00
Lechia Gdańsk
vs |
Lech Poznań

Recommended

Newsletter

Subscribe

More

KKS LECH POZNAŃ S.A.
Enea Stadion
ul. Bułgarska 17
60-320 Poznań

Infolinia biletowa:
tel.  61 886 30 30   (10:00-17:00)

Infolinia klubowa: Tel: 61 886 30 00
mail: lech@lechpoznan.pl
Biuro Obsługi Kibica

We use cookie files

We use cookies that are necessary for visitors to our website to take advantage of the services and features available. We also use cookies from third parties, including analytics and advertising cookies. Detailed information is available in "Cookie Policy". In order to change your settings, please use the CHANGE SETTINGS option.

Accept optional cookies

Reject optional cookies

Privacy settings

Required

Necessary cookies enable the correct display of the site and the use of basic functions and services available on the site. Their use does not require the users' consent and they cannot be disabled within the privacy settings.

Advertising

Advertising cookies (including social media files) allow us to present information tailored to users' preferences (based on browsing history and actions taken,advertisements are displayed on the site and on third-party sites). They also allow us to measure the effectiveness of advertising campaigns of KKS Lech Poznań S.A. and our partners.

You can change or withdraw your consent at any time using the settings available in privacy settings.

Analitical

Advertising cookies (including social media files) allow us to present information tailored to users' preferences (based on browsing history and actions taken,advertisements are displayed on the site and on third-party sites). They also allow us to measure the effectiveness of advertising campaigns of KKS Lech Poznań S.A. and our partners.

You can change or withdraw your consent at any time using the settings available in privacy settings.

Save my choices