Coraz większymi krokami zbliża się tegoroczna edycja turnieju Lech Cup. Do zawodów, które już w najbliższy weekend rozegrane zostaną w poznańskiej Arenie, od początku sezonu przygotowują się lechici z rocznika 2001.
- Przygotowaniem do tego turnieju były mecze ligowe, ale także sparingi, które rozgrywaliśmy od początku listopada. Mierzyliśmy się z zespołem Lecha z rocznika 2000, oraz z naszymi rówieśnikami i zawodnikami o rok starszymi z poznańskiej Warty - mówi trener Lecha Poznań (2001), Roger Ratajczak.
To właśnie jego podopieczni reprezentować będę Kolejorza w walce z renomowanymi klubami z całej Europy. Tegoroczna obsada turnieju jest najsilniejsza w całej jego historii. W grupie A rywalizować będą FC Barcelona, Manchester City, Borussia Dortmund, Paris-Saint Germain i Juventus Turyn. Lechici trafili do grupy B. Ich rywalami będą gracze broniący barw Sportingu Lizbona, Chelsea Londyn, Dinama Zagrzeb i Galatasaray Stambuł. - To są bardzo silne zespoły i ich nazwy mogą robić wrażenie. Pamiętajmy jednak, że nie zawsze za wielkim, uznanymi w piłce seniorskiej markami, musi iść świetne szkolenie dzieci i młodzieży. Na pewno jednak do każdego przeciwnika podchodzimy poważnie i w każdym starciu będziemy chcieli pokazać się z jak najlepszej strony - zapewnia trener Lecha.
Poprzeczkę lechici zawieszoną mają dość wysoko, nie tylko ze względu na rywali. W weekend w Arenie będą chcieli nawiązać do wyniku Kolejorza z ubiegłorocznej edycji Lech Cup. Wówczas gracze prowadzeni przez Karola Bartkowiaka zajęli niezłe 5. miejsce. - Na pewno fajnie byłoby nawiązać do tego wyniku, ale na tym etapie szkolenia to nie wynik jest najważniejszy. Chcemy przede wszystkim dobrze się zaprezentować, pokazać walkę i zaangażowanie w starciu ze znanymi zespołami - dodaje Roger Ratajczak.
Kadra Kolejorza na Lech Cup: Dawid Witkowski, Piotr Tajsner, Jakub Białczyk, Bartłomiej Burman, Maciej Stobiński, Filip Potrawiak, Maciej Kaczmarkiewicz, Olaf Kobacki, Kacper Koralewski, Kacper Janiak
Next matches
Sunday
16.03 godz.20:15Saturday
29.03 godz.20:15Recommended
Subscribe