Dwa razy w tegorocznej edycji europejskich pucharów piłkarze Lecha Poznań podróżowali na Wschód - do Azerbejdżanu ora Gruzji. Teraz również mają do pokonania ponad trzy tysiące kilometrów, tyle że na Zachód - na Islandię. Jak będzie wyglądała od strony logistycznej ta wyprawa? I w jaki sposób mogą dostać się na stadion kibice Kolejorza?
W czwartek o godzinie 20:45 czasu polskiego mistrzów Polski czeka wyjazdowe starcie z Vikingurem Reykjavik w trzeciej rundzie kwalifikacji Ligi Konferencji Europy. Podróż rozpoczyna się jednak już we wtorek przed południem - wtedy lechici odlecą samolotem czarterowym na Islandię. Podróż potrwa około czterech godzin i na miejscu zespół zamelduje się ok. 13:00 czasu lokalnego. Trzeba bowiem pamiętać, że między Polską a wyspą leżącą na Oceanie Atlantyckim są dwie godziny różnicy czasu, więc nad Wisłą będzie już wtedy 15:00.
Po obiedzie i odpoczynku zaplanowany jest o godzinie 18:30 trening. Następnego dnia również zespół będzie trenować o tej samej porze, będzie to zresztą oficjalna jednostka przedmeczowa. W czwartek z kolei o godzinie 18:45 czasu islandzkiego wybrzmi pierwszy gwizdek sędziego na kameralnym stadionie Víkingsvöllur. Pewne jest to, że pogoda na miejscu będzie zupełnie inna niż podczas poprzednich wypraw - na Islandii bowiem temperatura nie przekracza +12 stopni Celsjusza. Po meczu zespół od razu wyjedzie na lotnisko w Keflaviku i wróci do kraju, w piątek rano zamelduje się w stolicy Wielkopolski.
Ważna informacja dla kibiców Kolejorza, którzy wybierają się do Reykjaviku. Bilety będą sprzedawane przed wejściem na trybuny stadionu w stolicy Islandii w czwartek od godziny 17:00. Przewidziane są dwa sektory - pierwszy dla tych fanów, którzy lecą bezpośrednio z Poznania, a drugii dla Polonii islandzkiej. Chętni, którzy chcą się udać na spotkanie proszeni są o przesłanie imienia i nazwiska (będzie lista) na adres stowarzyszenie@wiaralecha.pl. Koszt wejściówki to 20 euro lub 100 złotych - należność przyjmujemy tylko w tych walutach, gotówką, przy bramie wejściowej.
Zapisz się do newslettera