Świąteczny okres przed nami. Z czym się kojarzy Boże Narodzenie? Z choinką, Gwiazdorem, prezentami, kolędami, opłatkiem, ale i… świątecznym obżarstwem. W tym ostatnim temacie mamy propozycję - przepisy kulinarne przygotowane przez kucharza Kolejorza, Artura Dzierzbickiego.
Przy pałaszowaniu kolejnych dań nie zapomnijmy jednak o sporcie i wybierzmy się choćby na spacer, żeby spalić zbędne kalorie! - W ostatnim odcinku naszego krótkiego spotykamy się w wigilię Bożego Narodzenia, więc szykujemy się powoli do wieczerzy. My jednak zaproponujemy coś na słodko na kolejne dni świąteczne, będzie to mus chałwowy z białą czekoladą - mówi Artur Dzierzbicki. - To nie jest tym razem mój przepis, tylko propozycja pani Eli, która pomaga nam w Lechu przygotowywać jedzenia dla piłkarzy, czasami podróżuje także z nami na mecze - dodaje. Na koniec kucharz Kolejorza składa życzenia: - Zdrowych, wesołych świąt dla wszystkich kibiców Lecha!
Potrzebujemy 600 ml śmietany kremówki, co najmniej 36-proc. Do tego 150 gram białej czekolady oraz 100 gram chałwy waniliowej. Bierzemy 100 ml śmietany i podgrzewamy w kąpieli wodnej z białą czekoladą oraz chałwą. Pozostałą część śmietany natomiast w tym czasie ubijamy. Po podgrzaniu należy schłodzić tę masę, połączyć z ubitą śmietaną i w ten sposób mamy gotowy mus. Jest to bardzo prosty i smaczny przepis. Potem już tylko wystarczy udekorować. Tutaj już według uznania - można dodać orzechy, pistacje, owoce.
Zapisz się do newslettera