wiąteczny okres przed nami. Z czym się kojarzy Boże Narodzenie? Z choinką, Gwiazdorem, prezentami, kolędami, opłatkiem, ale i… świątecznym obżarstwem. W tym ostatnim temacie mamy propozycję - przepisy kulinarne przygotowane przez kucharza Kolejorza, Artura Dzierzbickiego.
Przy pałaszowaniu kolejnych dań nie zapomnijmy jednak o sporcie i wybierzmy się choćby na dłuższy spacer, żeby spalić zbędne kalorie! - Na koniec naszego krótkiego cyklu chciałbym zachęcić do przygotowania napojów, które bardzo mogą pomóc po hucznym świętowaniu nadejścia Nowego Roku - uśmiecha się Dzierzbicki. - Nasz organizm po Sylwestrze wyjaławia się. Pijemy kawę czy herbatę i to nie pomaga. Dlatego ja proponuję taką bombę, po której organizm zacznie funkcjonować zupełnie inaczej, lepiej. Nie użyjemy tutaj w ogóle nabiału, laktozy - dodaje i podaje przepisy na dwa koktajle.
Do przygotowania jednej porcji potrzebować będziemy pieczonego buraka, pamiętajmy żeby nie dodawać surowego, bo będzie miał cierpki smak, gdyż przechodzi zapachem ziemi, a także połowę banana i połowę mango oraz jedną mandarynkę. Wszystko wrzucamy do blendera, dorzucamy odrobinę wody mineralnej niegazowanej i blendujemy do uzyskania jednolitej masy. I to właściwie tyle.
Tutaj potrzebny nam będzie świeży szpinak, jarmuż, a do tego banan, odrobina mango i awokado. I analogicznie jak przy pierwszym koktajlu wrzucamy do blendera, dodajemy wody, miksujemy i gotowe. Smacznego!
Zapisz się do newslettera