2021-12-21 18:42 Maciej Henszel , fot. Przemysław Szyszka

Święta z Lechem: przepisy naszego szefa kuchni cz. 1

To już coroczna tradycja, że w okresie świątecznym-noworocznym proponujemy przepisy na potrawy, które przygotował kucharz Kolejorza Artur Dzierzbicki. Co w tym roku? Na początek - tatar ze śledzia.

Od razu na wstępie małe zastrzeżenie: przy pałaszowaniu kolejnych dań nie zapominajmy o sporcie i wybierzmy się choćby na spacer, żeby spalić zbędne kalorie! - Na początek zaproponuję przystawkę. Podobnie jak w ubiegłym roku, będzie to śledź. Tyle że tym razem zrobimy tatar. Danie pyszne, a do tego zdrowe, co ważne w przypadku sportowców. Mamy brzydką pogodę za oknem, pada deszcze ze śniegiem, więc warto zadbać o naturalną odporność organizmu. A tę zapewniają nam np. ryby zimnowodne, jak śledź czy makrela, które mają dużo kwasów omega-3. Razem z cebulką czy oliwą z oliwek komponuje nam się takie danie jako taki zastrzyk energetyczny - opowiada Artur Dzierzbicki.

Marynata

Będziemy potrzebowali około 100 gram śledzia, do tego jabłko, cebulka biała oraz czerwona, świeża bazylia, oliwa z oliwek, czerwone wino, a także przyprawa, jakiej używamy do przygotowania szarlotki. Oczywiście rozpocząć musimy od moczenia śledzia, żeby nie był zbyt słony. Potem przygotowujemy dwie marynaty - do każdej z nich dodajemy połowę naszej ryby. Pierwsza składa się z czerwonego wina, przyprawy do szarlotki, czerwonej cebulki i odrobiny jabłka. Możemy ją nazywać marynatą czerwoną. A druga jest biała i w niej łączymy bazylię, oliwę z oliwek i białą cebulkę. I obie tak przygotowane marynaty powinny poleżeć co najmniej jeden dzień.

Przygotowanie

Po zamarynowaniu siekamy jednego i drugiego śledzia, ale - co ważne - osobno. Robimy to tak jak przy klasycznym przygotowywaniu mięsa na tatara. Nie wyrzucamy oczywiście reszty dodatków, bo po posiekaniu mieszany czerwonego śledzia z czerwoną marynatą, natomiast białego - z białą. Robimy tosty, a następnie za pomocą szklanki lub filiżanki wycinamy koła. I na nich za pomocą foremki układamy przygotowanego przez nas śledzia - na jednym toście czerwonego, na drugim białego. W ten sposób zadbamy też o podanie go w ładnej, okrągłej formie. Całość serwujemy z tostami lub pieczywem. Pamiętajmy też, że pokropić całość oliwą smakową - ja użyłem truflowej, ale może być też porowa, paprykowa albo jeszcze inna.

Jutro - szynka wieprzowa w sosie chrzanowym z kopytkami oraz kapustą kiszoną zasmażaną z podgrzybkami

Następne mecze

Sobota 05.10 godz.20:15
Lech Poznań
vs |
Motor Lublin
Sobota 19.10 godz.20:15
Cracovia
vs |
Lech Poznań

Polecamy

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Więcej

KKS LECH POZNAŃ S.A.
Enea Stadion
ul. Bułgarska 17
60-320 Poznań

Infolinia biletowa:
tel.  61 886 30 30   (10:00-17:00)

Infolinia klubowa: Tel: 61 886 30 00
mail: lech@lechpoznan.pl
Biuro Obsługi Kibica

Korzystamy z plików cookies

Stosujemy pliki cookies, które są niezbędne do tego, aby osoby odwiedzające nasz serwis mogły korzystać z dostępnych usług i funkcjonalności. Używamy również plików cookies podmiotów trzecich, w tym plików analitycznych i reklamowych. Szczegołowe informacje dostępne są w "Polityce cookies". W celu zmiany ustawień należy skorzystać z opcji ZMIENIAM USTAWIENIA.

Akceptuję opcjonalne pliki cookies

Odrzucam opcjonalne pliki
cookies

Ustawienia prywatności

Niezbędne

Niezbędne pliki cookies umożliwiają prawidłowe wyświetlanie strony oraz korzystanie z podstawowych funkcji i usług dostępnych w serwisie. Ich stosowanie nie wymaga zgody użytkowników i nie można ich wyłączyć w ramach zarządzania ustawieniami cookies.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookies (w tym pliki mediów społecznościowych) umożliwiają prezentowanie informacji dostosowanych do preferencji użytkowników (na podstawie historii przeglądania oraz podejmowanych działań,w serwisie oraz w witrynach stron trzecich wyświetlane są reklamy). Dzięki nim możemy także mierzyć skuteczność kampanii reklamowych KKS Lech Poznań S.A. i naszych partnerów.

W każdej chwili możesz zmienić lub wycofać swoją zgodę za pomocą ustawień dostępnych w ustawieniach prywatności.

Analityczne

Reklamowe pliki cookies (w tym pliki mediów społecznościowych) umożliwiają prezentowanie informacji dostosowanych do preferencji użytkowników (na podstawie historii przeglądania oraz podejmowanych działań,w serwisie oraz w witrynach stron trzecich wyświetlane są reklamy). Dzięki nim możemy także mierzyć skuteczność kampanii reklamowych KKS Lech Poznań S.A. i naszych partnerów.

W każdej chwili możesz zmienić lub wycofać swoją zgodę za pomocą ustawień dostępnych w ustawieniach prywatności.

Zapisz moje wybory