Pojawienie się tortów podczas wielkich wydarzeń jest nieodłącznym elementem polskiej tradycji. Podobnie będzie w niedzielę podczas „Chrztu Bojowego Legendy”, kiedy to zgromadzeni kibice będą mieli okazję spróbować wyjątkowego wyrobu cukierniczego.
Lech Poznań wraz z poznańską Cukiernią-Piekarnią Piotr Koperski postanowili uczcić niedzielne wydarzenie przy INEA Stadionie, przygotowując dla zgromadzonej widowni pamiątkowy tort. Będzie on dokładnym odwzorowaniem parowozu, który zostanie zaprezentowany przy INEA Stadionie. Ważące około 200 kilogramów ciasto o smaku kakaowym zostanie podzielone na 2000 porcji.
– Prace nad tortem rozpoczęliśmy w nocy z piątku na sobotę, ponieważ musimy zadbać o to, aby był świeży. Ciasto stworzone jest na bazie bitej śmietany i kakao – opowiada Piotr Koperski. – Wyjątkowa jest jego budowa. Składa się z nałożonych na siebie ośmiu warstw, ponieważ w przeciwnym razie mógłby się zapaść. Każdy z poszczególnych poziomów leży na deskach, które podtrzymują tę skomplikowaną konstrukcję.
Poza świetnym smakiem, bardzo istotne jest to, aby tort był atrakcyjny wizualnie. Wszystkimi detalami zajmie się Przemysław Koperski, który już od piątku przygotowuje marcepanowe elementy. Pozwolą one precyzyjnie odwzorować wygląd lokomotywy. – O stronę wizualną tortu dba mój syn. Przemysław jest vice mistrzem świata w piekarstwie i to właśnie on zadba o wszelkie kółka, drabinki i bufory. Wspiera go pięć osób, które pomagają w przygotowaniach wspomnianych elementów – dodaje właściciel cukierni.
Zanim słodka niespodzianka stanie naprzeciw INEA Stadionu, trzeba ją bezpiecznie przetransportować. Wbrew pozorom, wcale to nie jest takie proste. Do przewozu pamiątkowego tortu będzie musiał być zaangażowany samochód chłodnia ze specjalną windą. – Z doświadczenia wiemy, że nawet pięciu dobrze zbudowanych mężczyzn może mieć problem z wyciągnięciem tortu z auta w taki sposób, aby go nie uszkodzić. Będzie to skomplikowana operacja, ale jestem przekonany, że zakończy się powodzeniem – kończy Piotr Koperski, właściciel Cukierni-Piekarni Koperski.
Zapisz się do newslettera