Zależy nam na Waszym zdrowiu, dlatego regularnie namawiamy Was do aktywności fizycznej i regularnego ruchu. To jednak nie wszystko, bo równie ważne jest też codzienne paliwo, czyli to co jemy. Dlatego razem z naszym szefem kuchni, Arturem Dzierzbickim, przygotowaliśmy siedem propozycji na świąteczny stół. Takiej owsianki jeszcze nie jadłeś!
Śniadanie to paliwo na cały dzień, a owsianka, którą Ci zaproponujemy, jest idealna po obżarstwie (i nie tylko), zawiera dużo witamin, błonnika i białka. Wybierz taką mieszankę płatków owsianych, którą lubisz. W naszej znajdują się dodatkowo suszone jabłka.
Zmieszaj ze sobą dowolne mleko roślinne (choć niekoniecznie sojowe, które może zawierać najwięcej niepożądanych składników) i mleko kokosowe. Podgrzej i dopilnuj, by płyn się nie zagotował. Dodaj płatki owsiane i łyżkę syropu z agawy, który jest substytutem miodu. Wymieszaj i odstaw na bok.
Skarmelizuj na patelni dwie łyżki syropu z agawy, następnie ułóż na nim owoce, które masz pod ręką. Najlepsze będą owoce czerwone, takie jak maliny (również mrożone), porzeczki, jagody, czy borówki amerykańskie. Na koniec dodaj jeszcze kawałki mini banana, który również jest znakomitym źródłem błonnika. Skarmelizuj owoce.
Propozycja podania: nałóż owsiankę do miseczki i ułóż na niej owoce. Całość polej syropem, który wytworzył się podczas karmelizowania owoców.
Smacznego!
Składniki (na 1 porcję):
Zapisz się do newslettera