Zależy nam na Waszym zdrowiu, dlatego regularnie namawiamy Was do aktywności fizycznej i regularnego ruchu. To jednak nie wszystko, bo równie ważne jest też codzienne paliwo, czyli to co jemy. Dlatego razem z naszym szefem kuchni, Arturem Dzierzbickim, przygotowaliśmy siedem propozycji na świąteczny stół. Dziś serwujemy pstrąga łososiowego na karmelizowanych żółtych buraczkach w słodko-kwaśnym sosie z czarnego bzu i zakwasu buraczanego.
Ugotuj lub upiecz buraka. Obranego pokrój w talarki grubości ok. 0,5-1 cm. Na patelni podgrzej syrop z agawy, który jest ciekawym zamiennikiem miodu. Gdy osiągnie odpowiednią temperaturę, ułóż na nim talarki z buraka i skarmelizuj je. Na drugiej patelni rozpuść klarowane masło i podsmaż na nim umytą i posoloną wcześniej rybę.
Przygotowanie sosu. Wlej zakwas buraczany i syrop z kwiatów czarnego bzu, zredukuj płyn aż osiągnie pożądaną gęstość.
Prezentacja. Ułóż buraczki opierając je o siebie, na nich połóż filet z pstrąga łososiowego i polej sosem. Do dekoracji wykorzystaj np. kiełki groszku, które ładnie kontrastują z kolorem buraczków i ryby.
Smacznego!
Składniki (na 1 porcję):
Zapisz się do newslettera